p_98m3 1b-1

Šumava Litera dotváří partnerský týden ve Freyungu

19. 6. 2024

Vimperská starostka Stanislava Chumanová a starosta Freyungu Peter Kaspar podepsali v roce 2003 Smlouvu o partnerství. Dvacet let poté, tedy loni, se město Freyung stalo pořadatelem Zemské zahradní výstavy, na níž se město Vimperk prezentovalo opravdu bohatým a úspěšným programem se zajímavými hosty pod vedením Šimona Blaschka. Šumava Litera představila Jaroslava Rudiše, Karla-Heinze Reimeiera a řadou vimperských, např. Dušana Žampacha. Ačkoliv si nikdo z nás dost dobře nedovedl představit význam Zemské zahradní výstavy, stala se tato událost možností, jak najít způsob spolupráce s bavorskými spolky, městy, obcemi a politiky.
Po deseti letech vlastních zkušeností s příhraniční spoluprací spolků musím zmínit to, na co loni na festivalu Šumava Litera v Ludwigsthalu poukázal Edmund Stern. Po roce 1989 existovala velká touha českých a bavorských spolků i obcí a měst udržovat vzájemné vztahy a podnikat řadu společných aktivit.

Tato spolupráce začala ke konci devadesátých let drhnout. Příklad: hasičský spolek z české vesnice pořádal jednou ročně akci pro hasiče z bavorské vesnice a naopak. Bavoři přijeli do Čech, dali si oběd, vypili každý dvanáct piv a jeli v dobré náladě domů. Češi přijeli další rok k Bavorům, ale na to, aby si dali dvanáct piv, prostě neměli peníze. Tímto způsobem skončila opravdu velká řada vzájemných kontaktů a Edmund Stern měl pravdu, když dodal, že dokud si Češi a Bavoři nebudou vydělávat stejně, bude spolupráce spolků velmi obtížná.
Jde tedy o to, najít nový model, který by byl pro naše spolky, ve kterých s námi spolupracujeme čím dál tím víc dobrovolníků z Vimperku i okolí, schůdný i do budoucna.

My vimperští máme to štěstí, že na druhé straně hranice, ve Freyungu, existuje spolek, se kterým naše akce dlouhodobě organizujeme: Společnost pro spolupráci bez hranic (Gesellschaft für grenzenlose Kultur), v němž působí Heinrich Vierlinger.
Společně jsme tedy přišli s pokusem připravit životaschopnou trvalou spolupráci a to formou nového týdenního festivalu, který by se jeden rok konal ve Freyungu a druhý u nás ve Vimperku. Tento nápad se nám podařilo představit vedení měst Freyung a Vimperk. I tady máme štěstí: obě strany pochopily, o co našim spolkům jde, a rovněž pochopily, že tento program může do budoucna fungovat i jako nový model přeshraniční spolupráce.

Rovněž se nám podařilo získat podporu agentury Euregio, která z větší části finančně náš festival podpoří.
Tím nejdůležitějším cílem pro nás ovšem je, abychom pro Vás, občany Vimperka a Freyungu, připravili opravdu zajímavý festival.
Proto bychom Vás rádi pozvali do Freyungu v druhém červencovém týdnu, kdy od 8. do 14. července 2024 představíme vimperské umělce, jako např. Barbora Chlastáková v galerii Europahaus s velkou výstavou jejích obrazů, výstavu Pohané a křesťané v Bavorském lese a na Šumavě ve spolupráci s manželi Váchovými a vimperskou archeoložkou Lenkou Militkou, dále hudebníka Davida Holce, stejně jako významné osobnosti, které jsou už tradičně spojeny s naším festivalem, historičku Václavu Jandečkovou a literární historiky Veroniku Faktorovou s Michalem Hořejším.
Zahájení festivalu se také z české strany senátor Tomáš Fiala, archeolog Ondřej Chvojka a další.
Detailní program zde.

Součástí festivalu je současně i vimperský program. 4. července v 17,30 hodin v Městské knihovně Vimperk bude vernisáží zahájena výstava maleb a sošek Gabi Hanner z Freyungu. Vernisáže se zúčastní starostové obou partnerských měst. Dalším pořadem v rámci festivalu bude část cyklu Co bývalo ve Vimperku a na co jsme ještě pořád hrdí, v níž si v Městské knihovně 28. srpna v 17 hodin popovídáme s českým emigrantem žijícím v současnosti v Německu Pavlem Dlouhým.
Všechny programy ve Freyungu i ve Vimperku zdarma.

28. září pak spolky Mission, Marcipáni a Šumava Litera uspořádají ve Vimperku první šumavský Oktoberfest s účastí města Freyung.

Součástí letního festivalu bude pro občany Vimperku kvíz o historii a současnosti Freyungu s hodnotnou cenou. Kvíz bude k dispozici pouze v papírové podobě, je otištěn v tomto vydání Vimperských novin a též bude k vyzvednutí v Infocentru města Vimperk na náměstí i v Městské knihovně.

Doufáme, že se našim příznivcům bude náš program líbit a opravdu srdečně je zveme.
Martin Sichinger za spolek Šumava Litera
Heinrich Vierlinger za spolek Společnost pro spolupráci bez hranic

–––

Vážení občané partnerského města Vimperk,

Vimperk a Freyung jsou partnerskými městy již více než 20 let. Velmi dobře si vzpomínám na slavnostní akt ve Vimperku, při kterém bylo partnerství oficiálně zpečetěno. Od té doby se navázalo hodně kontaktů, poznali jsme se a naučili jsme se navzájem respektovat. Pro mnoho obyvatel Freyungu je Vimperk odedávna místem, kde žijí naši dobří známí a přátelé.
Týden partnerství se letos koná poprvé ve spolupráci ze spolkem Šumava Litera. Nabízí nám skvělou příležitost dozvědět se o sobě více, vyměnit si nápady a užít si setkání na obou místech. Umění a kultura spojuje všechny lidi – a tak v našem případě propojíme obě města i prostřednictvím výstav.

Chtěl bych moc poděkovat všem organizátorům za přípravu a realizaci Týdne partnerství. Je hezké, že granty EU výrazně usnadňují jeho financování.
Bylo by mi potěšením, kdyby co nejvíce z Vás, milí obyvatelé krásného města Vimperk, využilo příležitosti a přijelo během tohoto týdne do Freyungu. Rádi se ve Vimperku a Freyungu sejdeme a prohloubíme naše přátelství.

Se srdečným pozdravem z Freyungu do krásného Vimperka

Váš

Dr. Olaf Heinrich
starosta města Freyung

Co nezbytné k vědění
i co jen milo číst

d_ingoty

Śumava Litera bude v Ludwigsthalu už potřetí

8. 8. 2024

V pátek 9. srpna 2024 pořádají spolky Šumava Litera, Knihy über Grenze a Karl Klosterman Verein již třetí ročník festivalu v Bavorsku, a to na starém sklářském zámečku rodiny Abelů v Ludwigsthalu (mez…

d_ingoty

Co bývalo ve Vimperku… – Pavel Fencl: rodina Budínských

19. 7. 2024

Ve středu 17. 7. 2024 proběhla ve vimperské Městské knihově první letošní akce ze série „Co bývalo ve Vimperku a na co jsme pořád hrdí“, věnovaná osudu dvou lékárníků Bohuslavů Budínských – otce a syn…

d_ingoty

Gabi Hanner: Rosteme spolu – vernisáž výstavy

5. 7. 2024

Ve čtvrtek 4. 7. 2024 byla za účasti starostů měst Vimperk a Freyung otevřena výstava freyungské výtvarnice Gabi Hanner.

d_ingoty

Zmizelá šumavská legenda - Emil Kintzl v Plzni

2. 7. 2024

Emila Kintzla netřeba představovat, ale poslední dva roky je bohužel nutné na něj už jen vzpomínat. A kdo by to zvládl lépe, než tvůrce a režisér pořadu Zmizelá Šumava, Jan Fischer?

d_ingoty

Co bývalo ve Vimperku a na co jsme pořád hrdí

18. 6. 2024

I letos v létě pořádají spolky Knihy über Grenze, Šumava Litera, Městské kulturní středisko a Městská knihovna další, tentokrát už třetí ročník programu „Co bývalo ve Vimperku a na co jsme pořád hrdí“…

d_ingoty

Se Šumavou Literou po stopách Steinbrenerů

7. 6. 2024

Po letech vysilujícího pátrání dorazila Šumava Litera i k dceři Thomase Steinbrenera, paní Antonii Steinbrener, která žije v Mnichově. Setkání byla přítomná i její dcera Christa Walberer, která dorazi…

d_ingoty

30. podcast Šumavy Litery

3. 6. 2024

Festival Šumava Litera, který letos oslaví X. výročí své existence, má i jedno malé, čerstvé výročí – dnes byl publikován již 30. podcast. A je nám velkou ctí i radostí, že je pro festival již 3. roke…

d_ingoty

Nominované knihy dorazily k porotám

1. 6. 2024

Přípravy na letošní X. ročník festivalu Šumava Litera jsou v plném proudu a jednou z důležitých maličkostí je logistika předávání nominovaných knih porotcům, aby bylo na čtení dostatek času.

d_ingoty

Šumava Litera v Regenu: Drumherum

21. 5. 2024

V sobotu 18. května 2024 se část organizačního výboru festivalu Šumava Litera vydala do bavorského městečka Regen na vlastní kůži poznat 13. ročník největšího bavorského festivalu lidových kapel – Dru…

d_ingoty

Šumava Litera v Plzni: Martin Sichinger a jeho šumavské příběhy

17. 5. 2024

V podvečer 15. května 2024 se v Polanově síni Knihovny města Plzně představil další šumavský spisovatel. Rodákovi z Vimperka, Martinovi Sichingerovi, není Plzeň cizí, vystudoval zde pedagogickou fakul…

d_ingoty

Šumava Litera v Městské knihovně v Klatovech

5. 4. 2024

Ve čtvrtek 4. dubna 2024 proběhla v Městské knihovně Klatovy "dvojpřednáška" uváděná spisovatelem Martinem Sichingerem v rámci festivalu Šumava Litera.

d_ingoty

Šumavské bylinné jako tekutá pečeť spolupráce

21. 3. 2024

Programový ředitel festivalu Šumava Litera a spisovatel Martin Sichinger získal stipendijní tvůrčí pobyt v Berlíně.

"A oni zaplatili, nechali na české straně Šumavy všechno, statky, pole, skříně i nádobí, a mizeli pomalu za kopec do Bavorska."

David Jan Žák